500-годишното елитно британско училище ‘Уитгифт’ ще награди един български млад музикант със стипендия от 150 000 паунда

Претижното британско училище Уитгифт, създадено през 1596-та година, е едно от водещите академични, спортни и артистични училища във Великобритания. Наскоро училището обяви началото на Международния музикален конкурс Уитгифт (WIMC), което ще предложи на трима талантливи млади музиканти да продължат образованието си в Уитгифт с пълна стипендия, равняваща се на до 150,000 британски лири, както и великолепни възможности за съвместни изпълнения с Кралския Филхармоничен Оркестър и Камерния Оркестър на Уитгифт. С отварянето на новия пансион тази година, Уитгифт отваря вратите си за обещаващи ученици от целия свят, давайки им възможността да се възползват напълно от първокласните условия, които училището предлага.

Директорът на Уитгифт, Д-р Кристофър Барнет, съобщи новината на пресконференция в Британския съвет в столицата днес. Конкурсната комисия ще посети София, Пловдив, Плевен, Русе и Варна с екип от училището. Д-р Барнет ще бъде придружаван от известния цигулар и организатор на Лондонския фестивал на българската култура, Иво Станков. Тази визита цели да представи и разпространи началото на Международния Музикален Конкурс Уитгифт чрез срещи с училища и музикални организации в България.

Уитгифт също се радва до обяви сътрудничество с Международния Конкурс за Изпълнение на Немска и Австрийска Музика (M.A.G.I.C) в България, където училището ще предложи пълна стипендия за Уитгифт, включваща таксите за обучение, пълен пансион и музикални уроци в училището като една от наградите. В случай, че победителят е цигулар, той ще бъде обучаван от Иво Станков, който е част от журито на конкурса.

Победителите ще бъдат избрани от жури след поредица от прослушвания, които ще се проведат между 29-ти юни и 3-ти юли в Лондон. Журито ще се състои от Розанна Уитфийлд, Директор на Музикалното Развитие в Уитгифт, Филип Уинтър, директор на Оркестърната Музика в Уитгифт, Професор Ремус Азойтей от Кралската Музикална Академия, Гай Джонсън, челист и бивш носител на наградата ‘Млад Музикант на Годината’ на БиБиСи, Джесика Дукен, писател и журналист във вестник ‘Индепендънт’, както и още един член, номиниран от Кралския Филхармоничен Оркестър.

На пресконференцията Румен Чолаков, български студент в Кембридж, който е завършил Уитгифт с отличие, разказа как текат нещата там. Всеки ученик е индивидуално обгрижван, няма диференцирани класове, и всички изпити са на края на втората година. Базата е на космическо за българските стандарти ниво, а сред извънкласните занимания, които е упражнявал, е имало и пилотиране на самолет. Подготовката, която е получил, го е „изстреляла“ директно в Кембридж, където в момента продължава образованието си.

ЗА НАС

Комуникационна агенция PRoWay е създадена в началото на 2010 година.
PR мениджър и съдружник в PRoWay е Стоян А. Стоянов, PR специалист с над 10-годишен опит в публичните комуникации във водеща PR агенция, в бизнес организация, правителствени институции и медии. Той е работил за публичните комуникации на компании като ЧЕЗ България, DB Shenker България, SHELL България, VISA, HP и други.

КОНТАКТИ

PRoWay Communications Agency

Моб. тел.: + 359 (879) 646 648

E-mail: stoyanov@proway.bg

Офис: София, ул. "Шести септември" №44

© 2012 PRoWay Provides Professional